Historie

Algemene informatie

Rugby Club Delft is niet de enige rugbyclub in Delft. In totaal heeft Delft 4 rugby clubs, en is daarbij uniek in Nederland. De zogehete Prinsenstad zit vol passie voor deze sport.

In 1918 werd de Delftsche Studenten Rugby-Club (DSR-C) opgericht, de oudste rugbyclub van Nederland. De DSR-C is een ondervereniging van het Delftsch Studenten Corps (DSC).
Deze club heeft er samen met de andere Delftse studentenrugbyclub, SRC Thor, mede voor gezorgd dat er in Delft een “burgerclub” kwam: Rugby Club Delft, welke in 1974 werd opgericht onder de toenmalige naam DRC’74.
De vierde en jongste vereniging van Delft is SVRC (Sanctus Virgilius Rugby Club).

RC Delft telt al bijna 400 leden en is daarmee in Nederland een van de grotere rugby clubs aan leden. RC Delft is dus wel de enige “burger-club” in Delft en de enige rugbyclub in Delft met een jeugdafdeling.
Het aantal jeugdleden ligt aan het begin van dit seizoen rond de 200 spelers. De jeugd van RC Delft bestaat uit spelers en speelsters van 4 tot 19 jaar. RC Delft heeft in alle leeftijdscategorieën een eigen team.

RC Delft heeft sinds 2008 ook eigen Dames teams en deze komen uit in de Nederlandse competitie. Op dit moment gebeurt dat in de Ereklasse, en de 2e Klasse. Het 1e damesteam speelde in 2017 de finale om het Nederlands kampioenschap tegen AAC. Deze werd helaas verloren, maar met de huidige ontwikkelen hopen wij in de toekomst de titel mee naar Delft te nemen.

Er zijn 3 senioren heren teams die in de Nederlandse competitie spelen.
Daarnaast heeft RC Delft ook nog een veteranen team die zich onder de naam Evergreens doet vertegenwoordigen in Nederland.

Degene die niet meer spelen zijn opgenomen in ons Golden Evergreens team, en zullen deze leden nooit vergeten, want tot slot van rekening hebben zij de club mede groot gemaakt en bestaansrecht gegeven.

De accommodatie van de vereniging is gelegen op het sportpark “Biesland” in de Delftse Hout. De ligging van het clubhuis met het terras is een van de mooiste van Nederland.

Geschiedenis RC Delft

Tijdens het eerste decennium van de club staat ook het rugby in Nederland nog in de kinderschoenen. Langzaam maar zeker groeit de club, het rugby zelf en worden er hier en daar overwinningen geboekt. Na vier seizoenen mag DRC ‘74 al een kampioenschap op zijn naam schrijven.

Het initiatief voor de oprichting van een Delftse rugbyclub ontstaat op 17 januari 1974 als initiatief van twee studentenclubs uit Delft: Thor en DSR-C. Beiden clubs sturen een draaiboek naar de NRB voor de oprichting van een nieuwe rugbyclub. Op 1 februari wordt een brief aan B&W gestuurd. Hierin wordt gevraagd om een veld en een startsubsidie van 300 gulden. Aan de Sportraad wordt hetzelfde bedrag gevraagd. De begroting bedraagt 800 gulden, de rest wordt dus uit de zak betaald van beide studentenclubs.

DRC ’74 was geboren.

1974 – 1984

De trainingen en wedstrijden vinden eerst plaats op een sportpark aan de Brasserskade. Al gauw verhuist de prille club naar een veld aan het sportcomplex “Oudelaan” gelegen aan de Schoemakerstraat en is de eerste jaren te gast bij honkbalvereniging Bluebirds. In 1978 krijgt de club het afgedankte clubhuis van VV Vitesse. Het gebouw blijkt een bouwval te zijn, maar na een opknapbeurt fungeert het voor de rugbyers als een prima thuishonk. De beginjaren zijn niet makkelijk, het aantal van 80 enthousiastelingen die zich bij de oprichting hadden ingeschreven slinkt binnen een paar maanden tot een kleine 20 leden. Ook was het voor een beginnend clubje geen makkelijke positie in district West.

De eerste overwinning behaalt de club pas aan het einde van het tweede seizoen (‘75/’76). KMD2 (Wateringen) mocht deze heugelijke nederlaag lijden. Ondertussen groeide de Nederlandse Rugby Bond flink, net als het aantal competitieklassen. DRC ’74 promoveert al snel naar de eerste klasse van District West. Na het winnen van het kampioenschap in ‘78/’79 behalen de Delftse rugbyers de 1e klasse landelijk en in s ’80-’81 promoveert DRC ’74 naar de promotieklasse (toentertijd de op één na hoogste klasse van Nederland).

In 1982 beginnen Ad Winkels en Toine Schreuder met een jeugdafdeling bij de rugbyclub. Zo’n tien jongens winnen onder hun leiding hun eerste wedstrijd tegen Rotterdam met 44-0. Velen willen de kleine maar gemotiveerde groep trainen. Iedereen draagt zijn steentje bij, ongeveer de helft van het eerste team geeft de jeugd destijds wel eens een training. In deze periode worden er een damesteam én een derde team opgericht.

1984 – 1994

Deze tien jaar zijn niet de zonnigste jaren in de historie van RC Delft. Na een gunstige verhuizing, is er drie jaar later een verwoestende brand. Het derde en het damesteam, beide opgericht rond 1983, vallen uiteen.

1984 staat in het teken van de verhuizing van de Oudelaan, ook wel bekend als Schoemakerstraat, naar onze huidige locatie op sportpark Biesland. De handen worden uit de mouwen gestoken en het originele gebouw (ooit van de Vogelwacht Delft) wordt aan de achterkant enorm uitgebouwd; het oude gedeelte wordt grondig verbouwd tot het huidige clubhuis. Vooral het zonnige terras is voor veel leden een fijne bijkomstigheid.

De brand in 1987 zorgt voor veel schade aan het clubhuis. Gelukkig verleent korfbalclub DKC, ook op het sportpark te vinden, tijdelijk onderdak aan de leden van RC Delft.

In 1987 organiseert de club de eerste jeugdtrip. Onder leiding van Frank Verdonk, Ad Winkels en Toine Schreuder wordt de overtocht naar Engeland gewaagd. Alle wedstrijden worden verloren. In 1989 vindt de tweede jeugdtrip plaats, ditmaal naar Frankrijk. Het bleek moeilijk te zijn om de jongeren fanatiek te houden voor het rugbyspel. Tijdens het 15-jarig bestaan van de club waren er slechts een Mini en twee Cubs. Daarom speelde de jeugd samen in een verzamelteam GODEROZO. (Gouda, Delft, Rotterdam en Zoetermeer) .

De viering van het 15-jarig jubileum in 1989 was een waar hoogtepunt in dit anders zo grijze decennium. Het thema van deze seizoensafsluiter was ‘Hawaii’. Geheel toepasselijk werden er op het feest Hawaiiaanse spelletjes gedaan zoals kokosnoot-precisie-gooien, bananenrace, parelduiken enzovoorts. Los Chaos, op dat moment al 4 jaar huisorkest van RC Delft, sloot de avond feestelijk af.

1994 – 2004

In het derde decennium kwam RC Delft uit de depressie die de vorige 10 jaar tekenden. Met name de -in aantal en leeftijd- groter wordende jeugd bracht een periode van bloei bij RC Delft.
‘En we gaan’; het motto waarmee de jeugd van Gouda, Delft, Rotterdam en Zoetermeer onder de naam GoDeRoZo rugby populair maakte in Gouda.

Rotterdam, Delft en Zoetermeer met spelers in Pril, Klein en Jong Oranje en een nationale jeugdrugbydag met bijna 500 spelers op een landelijk aantal van nog geen 1.000. En die jeugd bij Delft werd ouder en mocht de senioren in. Door een toevallige samenloop van omstandigheden veranderde in een paar seizoenen van alles.

In 1994 was er een grootse jubileumtrip naar Ierland. In Dublin sloot Ilie Greeve zich, als jongste tripganger ooit (6 maanden) met zijn ouders, aan bij de rest. Bij de jeugd stond Lorraine Laros bij de Benjamins, Rogier van Damme bij de Cubs en Volker Heidema bij de Benjamins in 1993. Het eerste team werd vierde in de eerste klasse maar wist in de playoffs als underdog verrassend te promoveren. Trainer Leo van Zundert en zijn opvolger Martin Slagt reserveerden plekken in het eerste team voor de aanstormende talenten Dirck-Jan, Arthur, Ubbo en Silvester, onder anderen. We gingen de ereklasse in. De eerste wedstrijd, een bekerduel tegen RC Hilversum verloren we nipt, en dat gaf vertrouwen. Daarna verloren we alles, op een na. De laatste wedstrijd tegen de Delftse studenten wonnen we, en daardoor degradeerden zij. Gedeelde smart is halve smart.

Ons afscheid was op 9 april 1995. Samen met de studenten en Thor hebben we in die tijd het nationaal rugbycentrum naar Delft proberen te halen. Met een nieuwe accommodatie bij de TU met als vaste bespeler een combinatieteam geselecteerd uit de drie clubs. Amsterdam won de wedstrijd om het centrum dankzij geld van de deelgemeente. Verder haalden we in die jaren de landelijke pers met de eerste vrouw in het mannenrugby. Pim werd op verzoek van de spelers zelfs captain van het tweede.

2004 – 2014

Dit decennium staat nóg meer dan het voorgaande in het teken van groei. Op alle leeftijdsniveaus groeien de teams: de jeugdafdeling is groter dan ooit. In 2007 wordt het huidige damesteam opgericht, in 2012 wordt het guppenrugby (4 t/m 6 jr.) op RC Delft geïntroduceerd. Het seniorenledenaantal tikt in 2013 de 100 aan en sinds seizoen 2014/2015 is er een derde seniorenteam opgericht.

Steeds meer jeugd uit ‘eigen kweekvijver’ stroomt door naar zowel eigen heren- als damesteam. De kweekvijver zelf neemt ook steeds grotere proporties aan. In de seizoenen voorafgaand aan dit jubileumjaar werpen zich de vruchten van deze groei dan ook af: in het seizoen 2005/2006 worden de Mini’s Nederlands kampioen, waarvoor zij een huldiging op het stadhuis krijgen. In seizoen 2012/2013 wordt het damesteam kampioen in de eerste klasse en in seizoen 2013/2014 promoveren beide mannenteams naar een hogere klasse.

Ook op financieel, cultureel, muzikaal, artistiek en culinair niveau groeit RC Delft. Voor alle soorten van menselijke uitspattingen biedt de club plek. Steeds vaker organiseren leden activiteiten om deze uitspattingen vorm te geven. Zo is ‘Heel RC Delft Bakt’ een jaarlijks terugkomende bakwedstrijd aan het worden, net als het in 2012 opgerichte Blue Balls Festival. Dit jaarlijkse rugbyfestijn trekt steeds meer bezoekers uit alle windstreken.

Anno 2013 begint, na jaren van goede voornemens, de renovatie van het huidige clubhuis. Dit is vooral nodig om de ledenomvang en de ambities van RC Delft bij zijn clubhuis te laten aansluiten. Onder leiding van Bart en Piet worden onder andere de bar en keuken aangepakt. Iedereen steekt de handen uit de mouwen: er wordt geverfd, getimmerd, maar ook wordt er een club-veiling gehouden die ruim €5000,- voor de verbouwing opbrengt.

2014 – heden

In aanloop naar, maar zeker na afloop van het WK Rugby in 2015 zit de rugbysport flink in de lift. Ook bij RC Delft is dit aanzienlijk waarneembaar. Daar waar wij in 2014 nog maar 2 herenteams, 1 damesteam en nog niet eens genoeg spelers voor de verschillende jeugdteams hadden, zijn wij op het moment van schrijven met bijna 400 spelende leden. 394 op precies te zijn.
Bij de senioren heeft dit geresulteerd in de vorming van een 3e Heren team en een 2e Damesteam, en zijn we alweer in verwachting van een 4e Herenteam. De jongste spruit wordt in de zomer van 2018 verwacht.

Inmiddels hebben alle jeugdteams ruim genoeg spelers voor minimaal 1 team en wordt er hier en daar (nog) geclusterd om in tweede teams. Onze Cubs winnen op dit moment alle wedstrijden met 100pt voordeel verschil en sinds tijden hebben we weer een volledig eigen Colts-team. Dat mede door hun gecombineerde trainingen samen met de senioren van Heren 1 en 2 resulteert in een heel sterk team. De basis voor onze kampioensploeg in 2024.

En over sterke teams gesproken, na 10 jaar ontwikkeling stonden onze Dames afgelopen seizoen in de finale van de nationale competitie. Deze werd weliswaar jammer genoeg verloren, maar het was een goede leerschool om eens de finale geproefd te hebben. Dat smaakt namelijk naar meer, en hopelijk zullen zij er dit jaar in slagen om niet alleen de finale weer te mogen spelen, maar ook het goud en de eeuwige roem mee naar Delft te mogen nemen!

Kortom, de club groeit, zowel sportief, kwalitatief als kwantitatief. Weliswaar met de nodige groeistuipen, maar die horen er nu eenmaal bij. RC Delft is inmiddels een gevestigde naam in rugbyend Nederland. Nog even en (RC) Delft is het rugbymekka van Nederland!

#Groenomvoortegaan!

 

*Noot:
Deze bijdrage komt grotendeels uit het Jubileumboek 40 Jaar RC Delft, met uitzondering van de periode 2014 – heden. Het Jubileumboek staat vol met leuke anekdotes, memorabele gebeurtenissen en allerlei eigenaardigheden die de club maakt tot wat het is. Van Kriekentochten tot frikandellentaarten! Een fantastisch collectors’ item voor een ieder die begaan is met RC Delft.

U kunt het Jubileumboek voor slechts €12,50 bij de bar verkrijgen!

Geef een reactie