BEGINNEN MET RUGBY

SENIORENRUGBY

Rugby is een sport voor iedereen, ongeacht je leeftijd en fysieke gesteldheid. Daarnaast is rugby een sport voor zowel voor dames als heren!

Ook wanneer je ouder bent dan 18 kan je altijd starten met rugby, omdat er op elk niveau trainingen worden aangeboden en er ook op verschillende niveaus wedstrijden gespeeld kunnen worden.

Denk je dat je inmiddels te oud bent? Dat is dus niet zo! Pak die handschoen op en meld je aan voor een proeftraining via de knop beneden aan deze pagina.

JEUGDRUGBY

Rugby is een echte sport voor jonge kinderen. Zowel voor jongens als voor meisjes. Jonge kinderen willen graag stoeien en daar is in het rugby meer dan voldoende ruimte voor.

Rugby is niet voor niets de snelst groeiende sport in Nederland!

WANNEER KAN JE BEGINNEN?

De jongste kinderen zijn 4 jaar wanneer ze met rugby beginnen. Er worden dan nog geen wedstrijden gespeeld. Spel en plezier zijn de belangrijkste aspecten bij jonge kinderen.

Kinderen trainen en spelen in verschillende leeftijdscategorieën:

  • Guppen – tot 6 jaar
  • Turven – tot 8 jaar
  • Benjamins – tot 10 jaar
  • Mini’s – tot 12 jaar

Wanneer de kinderen wat ouder worden, gaan ze steeds meer het echte rugbyspel spelen. Veiligheid staat dan voorop! Het is ook om die reden dat de jeugdcompetitie pas na de Mini’s begint. Kinderen moeten vooral plezier in het spel beleven en niet het gevoel hebben wekelijks te moeten presteren in een competitie.

JEUGDCOMPETITIE SPELEN

De oudere jeugd gaat competitie spelen. De trainingen zijn meer en meer gericht op de wedstrijden en het gaat er soms stevig aan toe.

Ook de oudere jeugd is ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën:

  • Cubs – tot 14 jaar
  • Junioren – tot 16 jaar
  • Colts – tot 18 jaar

Hoe ouder de spelers, hoe meer rugbyregels uit het volwassen rugby gaan gelden. In de jeugdcompetitie wordt gespeeld om het Nationaal Kampioenschap.

RUGBY IS VOOR IEDEREEN!

Rugby kan door iedereen gespeeld worden. Ben je snel en beweeglijk, dan is een plek aan de zijkanten van het veld (de wing) een goede plek om te spelen. Ben je klein maar behendig, dan is het spelverdelen (de scrum half) misschien jouw plek. Ben je sterk en zwaar dan is een plek in de scrum jouw plek.

Rugby is een echte teamsport. Je speelt met elkaar en kunt niet zonder elkaar. Niet in het veld maar ook niet daarbuiten. Vele rugbyspelers hebben hechte vriendschappen voor het leven met hun teamgenoten! Rugby speel je samen. Je kunt niet zonder elkaar.

JEUGDRUGBY EN TOPSPORT

Voor de zeer sportieve rugbyspelers is er de mogelijkheid om topsporter te worden. Er zijn op dit moment 4 officiële Rugby Academies in Nederland (Alkmaar, Den Bosch, Den Haag en Hilversum met nieuwe initiatieven in Noord-Oost en Zuid-West Nederland).

Indien je wordt toegelaten tot één van de Rugby Academies, dan ga je dagelijks trainen onder schooltijd! Je krijgt een topsportstatus en indien je hard traint, kan je doordringen tot de internationale rugby wereld. Inmiddels zijn de eerste Nederlandse jeugdspelers al in het buitenland (Frankrijk, Engeland, Zuid Afrika) aan het spelen.

MEISJES EN TOPSPORT

Voor de meisjes zijn de kansen om door te dringen tot de top nog groter. Een uitgebreid programma biedt meisjes vanaf 14 jaar al de kans om mee te trainen in het development team. Samen met de Oranje-dames krijg je training van toptrainers.

HEB JE INTERESSE IN RUGBY?