Kernwaarden
Respect
De ander in zijn waarde laten
Binnen de rugby staat de waarde respect centraal. Het komt in alle lagen van de sport terug. De scheidsrechter geniet respect van de spelers op het veld, de spelers behandelen de tegenpartij met respect en de regels van het spel worden gerespecteerd.
Een trend in de maatschappij is dat de behoefte aan respect groeit. Door het feit dat iedereen met respect wordt behandeld is iedereen welkom binnen de rugbycultuur.
Respect komt terug in een aantal gebruiken binnen de rugbysport. Na wedstrijden worden tegenstanders bedankt, voor de wedstijd wordt er een poortje gemaakt voor de tegenstander en er is ruimte voor iedereen om mee te doen.
Daarnaast is er het Laws of the Game book van World Rugby (2018). Hierin komen de regels van de sport naar voren. Deze regels worden goed nageleefd door de sporters.
Discipline
Houden aan afspraken en regels
De jongste kinderen zijn 4 jaar wanneer ze met rugby beginnen. Er worden dan nog geen wedstrijden gespeeld. Spel en plezier zijn de belangrijkste aspecten bij jonge kinderen.
Kinderen trainen en spelen in verschillende leeftijdscategorieën:
- Guppen – tot 6 jaar
- Turven – tot 8 jaar
- Benjamins – tot 10 jaar
- Mini’s – tot 12 jaar
Wanneer de kinderen wat ouder worden, gaan ze steeds meer het echte rugbyspel spelen. Veiligheid staat dan voorop! Het is ook om die reden dat de jeugdcompetitie pas na de Mini’s begint. Kinderen moeten vooral plezier in het spel beleven en niet het gevoel hebben wekelijks te moeten presteren in een competitie.
Kameraadschap
Solidariteit
De oudere jeugd gaat competitie spelen. De trainingen zijn meer en meer gericht op de wedstrijden en het gaat er soms stevig aan toe.
Ook de oudere jeugd is ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën:
- Cubs – tot 14 jaar
- Junioren – tot 16 jaar
- Colts – tot 18 jaar
Hoe ouder de spelers, hoe meer rugbyregels uit het volwassen rugby gaan gelden. In de jeugdcompetitie wordt gespeeld om het Nationaal Kampioenschap.
Beginnen met rugby
Seniorenrugby
Rugby is een sport voor iedereen, ongeacht je leeftijd en fysieke gesteldheid. Daarnaast is rugby een sport voor zowel voor dames als heren!
Ook wanneer je ouder bent dan 18 kan je altijd starten met rugby, omdat er op elk niveau trainingen worden aangeboden en er ook op verschillende niveaus wedstrijden gespeeld kunnen worden.
Denk je dat je inmiddels te oud bent? Dat is dus niet zo! Pak die handschoen op en meld je aan voor een proeftraining via de knop beneden aan deze pagina.
Jeugdrugby
Rugby is een echte sport voor jonge kinderen. Zowel voor jongens als voor meisjes. Jonge kinderen willen graag stoeien en daar is in het rugby meer dan voldoende ruimte voor.
Rugby is niet voor niets de snelst groeiende sport in Nederland!
Wanneer kan je beginnen?
De sport rugby vereist veel discipline van spelers. Het is een fysiek zware sport, die veel training vereist. Bij een gebrek aan discipline wordt het resultaat minder. Ook zorgt discipline ervoor dat de sport op een goede manier uitgevoerd kan worden.
Buiten de sport is discipline ook een belangrijke factor voor succes en goede resultaten. Door gedisciplineerd te rugbyen kan het spel normaal verlopen zonder incidenten.
Binnen de rugby is het gebruikelijk dat alleen de aanvoerder met de scheidsrechter in discussie gaat. Op deze manier blijft het spel geordend.
Ook worden de regels voortdurend verbeterd voor een soepel en eerlijk verloop van het spel. Vroeger was het bijvoorbeeld niet toegestaan om te wisselen tijdens een wedstrijd.
Jeugdcompetitie spelen
In rugby staat kameraadschap centraal. Spelers staan voor elkaar klaar en steunen elkaar waar nodig. Maar er bestaat ook een zekere band met rugbyspelers die niet bij elkaar in het team zitten.
In de samenleving rekenen we ook altijd op anderen. Zowel binnen het spel als daarbuiten sta je er nooit alleen voor.
Teamgenoten steunen elkaar wanneer het goed gaat, maar ook wanneer het slecht gaat. Fouten worden samen hersteld. Na een wedstrijd is het gebruikelijk om samen met de tegenstander te dineren.
Bij rugby is het bijna vanzelfsprekend dat supporters van verschillende landen en clubs samen wedstrijden kijken, er zijn bijvoorbeeld geen hekken nodig. Een ander gebruik is het zingen voor en na de wedstrijd.
Rugby is voor iedereen!
Een echte teamsport
Rugby kan door iedereen gespeeld worden. Ben je snel en beweeglijk, dan is een plek aan de zijkanten van het veld (de wing) een goede plek om te spelen. Ben je klein maar behendig, dan is het spelverdelen (de scrum half) misschien jouw plek. Ben je sterk en zwaar dan is een plek in de scrum jouw plek.
Rugby is een echte teamsport. Je speelt met elkaar en kunt niet zonder elkaar. Niet in het veld maar ook niet daarbuiten. Vele rugbyspelers hebben hechte vriendschappen voor het leven met hun teamgenoten! Rugby speel je samen. Je kunt niet zonder elkaar.
Jeugdrugby en topsport
Voor de zeer sportieve rugbyspelers is er de mogelijkheid om topsporter te worden. Er zijn op dit moment 4 officiële Rugby Academies in Nederland en indien je wordt toegelaten tot één van de Rugby Academies, dan ga je dagelijks trainen onder schooltijd! Je krijgt een topsportstatus en indien je hard traint, kan je doordringen tot de internationale rugby wereld. Inmiddels zijn de eerste Nederlandse jeugdspelers al in het buitenland (Frankrijk, Engeland, Zuid Afrika) aan het spelen.
Meiden en topsport
Voor de meiden zijn de kansen om door te dringen tot de top nog groter. Een uitgebreid programma biedt meisjes vanaf 14 jaar al de kans om mee te trainen in het development team. Samen met de Oranje-dames krijg je training van toptrainers.